Do kompotu dodaj garść suszonego ananasa!
W zależności od użytych owoców, w kompocie z suszu mogą przeważać najróżniejsze nuty smakowe. Jeśli chcesz nadać napojowi nieco bardziej niespotykanego, egzotycznego aromatu, a jednocześnie sprawić, że będzie słodszy, dodaj garść suszonego ananasa. Ten dodatek z pewnością zaskoczy wszystkich, którzy tylko wezmą łyka napoju ze szklanki. Owoc, który zdecydowanie nie kojarzy się z polskimi Świętami, może być nie lada urozmaiceniem wigilijnej kolacji. Czy przypadnie do gustu twoim gościom? Warto sprawdzić!
Co jeszcze dodać do kompotu?
Jeśli pomysł z ananasem cię nie przekonuje, albo chcesz przygotować też inny rodzaj kompotu z suszu, wypróbuj te dodatki:
- Skórka pomarańczy/cytryny – starta skórka tych owoców sprawi, że kompot zyska kwaskowe, orzeźwiające nuty.
- Świeże jabłko – jeśli w twoim kompocie przeważa goryczka, dodatek świeżego jabłka rozwiąże ten problem.
- Laska wanilii – niepowtarzalny aromat kompotu można również uzyskać, dodając do niego wanilię.
- Przyprawy korzenne – kompotowi można nadać smaku korzennego, ostrego, nieco bardziej rozgrzewającego. W tym celu należy użyć cynamonu, goździków, kardamonu, anyżu lub gałki muszkatołowej.
Opcji na przyrządzenie kompotu z suszu jest naprawdę wiele. Warto czasami przełamać tradycję i trochę poeksperymentować.
Autor: Hubert Drabik