Kostki rosołowe więcej szkodą niż pomagają! Sprawdź, dlaczego!

Większość z nas decydując się na zrobienie pysznej zupy, wciąż nie ufa temu wywarowi z warzyw i mięsa. Dodajemy kostki rosołowe, by zupa miała jeszcze więcej smaku. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że szkodą naszemu zdrowiu.

Czy kiedykolwiek pofatygowałeś się by sprawdzić, co zawiera taka kostka rosołowa? Jeśli nie, to już mówimy: głównym składnikiem jest glutaminian sodu, który jest dodatkiem chemicznym odpowiedzialnym za ulepszanie smaków.

Mało kto wie, że ten składnik przynosi więcej szkody niż pożytku. Glutaminian sodu może powodować między innymi: wzmożony apetyt, nudności, alergie skórne, częstoskurcz, wymioty, bóle głowy, nieregularne tętno, zawroty głowy czy depresję po nadmiernym spożyciu. Pamiętaj, że wysoko przetworzone produkty spożywane każdego dnia mogą powodować nieodwracalne rozregulowanie naszych organizmów.

To nie wszystko. Glutaminian sodu pobudza produkcję acetylocholiny. Jej nadmiar może doprowadzić do zmniejszenia wchłaniania glukozy w organizmie, zwiększenia masy ciała, a nawet Alzheimera! Efekty spożywania niezdrowych produktów nie zawsze są widoczne od razu.

Komentarze
Czytaj jeszcze: