Kropla wody w kształcie kota?! Jeszcze lepiej – to ciasto!

Uwielbiacie słodkości i eksperymentowanie? W takim razie to powinno wam się spodobać ciasto, które wygląda jak kropla wody przybierająca kształty. A przepis jest bardzo prosty, bo raczą się nim codziennie setki Japończyków!

Mizu shingen mochi, bo tak nazywa się ten nietypowy przysmak, dla wielu Europejczyków może i jest abstrakcją, ale nie dla Japończyków.

Ciasto składa z zaledwie dwóch składników, dzięki którym zawdzięcza swój wygląd. Do stworzenia takiego cudaka potrzeba najwyższej jakości wody mineralnej i agar – wegańską substancję żelującą. I tak, według kucharzy specjalizujących się w przygotowaniu tego przysmaku, ciasto ma smak!

Jeden z nich, Darren Wong, twierdzi, ze ciasto jest delikatne w smaku i w strukturze, a dobrze przygotowane potrafi być rajem dla podniebienia. Zaczyna kusić! Choć patrząc, jak piękne może przybrać formy, to z trudem byłoby się przełamać, by to małe dzieło zginęło gdzieś na naszych żołądkach.

Komentarze
Czytaj jeszcze: