Tarte au sucre - francuski deser, który pokochasz. Przygotujesz go w 20 minut!

Odkryj sekret prostoty i wyjątkowego smaku francuskiej kuchni z Tarte au sucre. Ten łatwy do przygotowania deser z pewnością zachwyci twoje kubki smakowe!

Tarte au sucre - francuski deser, który pokochasz. Przygotujesz go w 20 minut! Fot. Shutterstock/ElenaChelysheva

Francuskie ciasto cukrowe

Czy chcesz wiedzieć, jak francuskie wypieki zawsze wychodzą tak doskonale? Sekret tkwi w hojności składników: dużo masła, cukru i jajek.

Ciasto cukrowe pochodzi z północnych regionów Francji, takich jak Normandia i Bretania, gdzie klimat sprzyja uprawie buraków cukrowych i hodowli bydła. To właśnie stąd wzięła się tradycja używania dużej ilości cukru i słynnej na cały świat masła z Isigny, które niektórzy uważają za najlepsze masło świata. Ten wypiek jest nieodłącznym elementem każdej uroczystości w tych regionach, ale teraz także ty możesz przygotować go w domu.

Przepis na francuskie ciasto cukrowe

Do ciasta:

Do polewy:

Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego, dodając do miski mąkę, drożdże, wanilię, jajka, cukier, miód i sól. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj masło i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu na około 8 godzin, a następnie rozwałkuj i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 godziny. Zrób w cieście wgłębienia, tak jak robisz to w przypadku focaccii. Posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Przed pieczeniem udekoruj je kawałkami masła, aby uzyskać charakterystyczną dla tego deseru teksturę i smak.

Piecz w temperaturze 170 st. C, przez ok. 20-25 minut.

Źródło: leckerschmecker.me

Autor: Daria Polak

Komentarze
Czytaj jeszcze: