hity na MAXXa
Teraz na antenie
hity na MAXXa

Kto nie powinien jeść żurawiny? Może źle wpłynąć na zdrowie

Żurawina ma wiele właściwości leczniczych. Nie wszyscy jednak mogą ją jeść. Zobacz, czy jesteś w grupie osób, które powinny uważać na owoc. Może zaszkodzić zdrowiu.

SurrealSee/Shutterstock
SurrealSee/Shutterstock

Żurawina: właściwości zdrowotne

Żurawina zdecydowanie kojarzy nam się z jesienią. Jest świetna do serów, ale także jako dodatek do owsianek czy sałatek. Sos żurawinowy dodawany jest do mięs, a suszony owoc jest świetny także jako przekąska w ciągu dnia. Na rynku dostępne są też batony z żurawiną czy smakowe herbaty.

Od wieków wiadomo, że żurawina ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspiera układ moczowy, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji dróg moczowych, a także sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo o przeziębienie. Dlaczego? Jedzenie jej pomoże nam w naturalnym wsparciu odporności. Do tego pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce. Zawarte w owocach antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, a to zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Kto nie powinien jeść żurawiny? Może źle wpłynąć na zdrowie

Choć ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm i zdrowie, niestety nie wszyscy mogą jeść żurawinę. Niektórzy nie powinni jej spożywać w ogóle lub sięgać po nią z rozwagą. Ostrożność zaleca się osobom, które cierpią na kamicę nerkową, gdyż w żurawinie występują szczawiany, czyli związki chemiczne przyczyniające się do powstawania kamieni nerkowych.

Również osoby z osteoporozą nie powinny spożywać żurawiny w dużych ilościach, gdyż owoc ten utrudnia wchłanianie wapna, a to może osłabić układ kostny i stanowić ryzyko dla zdrowia.

Pacjenci, którzy przyjmują leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować się z lekarzem, zanim sięgną po żurawinę. Substancje zawarte w owocach mogą wpłynąć na rozrzedzenie krwi, które w połączeniu z lekami mogą spowodować nadmierne rozrzedzenie krwi. Rośnie przy tym także ryzyko krwotoków.

Sięgając po żurawinę trzeba też pamiętać, aby jeść ją rozsądnie i nie przesadzać z ilością. Nadmiar owocu może spowodować problemy żołądkowe, takie jak: ból brzucha, biegunka czy inne dolegliwości trawienne.

 

Oceń ten artykuł 0 3