Opublikowano ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie zamieszczonym na oficjalnej stronie wskazuje na obecność bakterii Salmonella Enteritidis w wymienionych niżej partiach produktów: „Świeża Ćwiartka Vacum” oraz „Świeży filet z piersi kurczaka map”. Nieprawidłowości stwierdzono w wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o.
Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu kwestionowanych towarów i jednocześnie poinformowało klientów o sprawie. W sklepach mają pojawić się komunikaty ostrzegawcze. Mięso znika z obrotu handlowego, a producent zobowiązany jest do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów. Organy urzędowej kontroli żywności na bieżąco monitorują całą sytuację.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Świeża Ćwiartka Vacum;
Numer partii: 215622;
Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022;
Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka map;
Numer partii: 215622;
Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022;
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108;
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.
Zalecenia dla konsumentów
Ww. partii produktów nie należy spożywać, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak możliwe przeniesienie bakterii z produktu na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas przygotowania mogą prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – czytamy na gov.pl. W sytuacji wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: GIS
Autor: Małgorzata Durmaj