Kwestionowane mięso znika ze sklepowych półek. Opublikowano ostrzeżenie publiczne

Jeronimo Martins Polska S.A. wycofuje wymienione niżej partie produktów. Wyniki badań wykazały obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie komunikat. Jego szczegóły przytaczamy poniżej.

Opublikowano ostrzeżenie publiczne

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie zamieszczonym na oficjalnej stronie wskazuje na obecność bakterii Salmonella Enteritidis w wymienionych niżej partiach produktów: „Świeża Ćwiartka Vacum” oraz „Świeży filet z piersi kurczaka map”.  Nieprawidłowości stwierdzono w wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o.

Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu kwestionowanych towarów i jednocześnie poinformowało klientów o sprawie. W sklepach mają pojawić się komunikaty ostrzegawcze. Mięso znika z obrotu handlowego, a producent zobowiązany jest do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów. Organy urzędowej kontroli żywności na bieżąco monitorują całą sytuację.

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Świeża Ćwiartka Vacum;
Numer partii: 215622;
Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022;

Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka map;
Numer partii: 215622;
Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022;

Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108;
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Zalecenia dla konsumentów

Ww. partii produktów nie należy spożywać, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak możliwe przeniesienie bakterii z produktu na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas przygotowania mogą prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – czytamy na gov.pl. W sytuacji wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.  

Źródło: GIS

Autor: Małgorzata Durmaj

Komentarze
Czytaj jeszcze: