Łupacz to tania i smaczna ryba. Znajdziesz ją w Lidlu czy Biedronce
Ryba to cenne źródło składników odżywczych. Warto choć raz w tygodniu przygotować z nią posiłek. Niestety ze względu na wysokie ceny, rzadko pojawiają się na naszych stołach. Polacy często omijają w sklepach łupacza i jest to spory błąd!
Łupacz to ryba z rodziny dorszowatych, która jest ogólnodostępna w popularnych dyskontach, jak: Biedronka, Kaufland czy Lidl. Jej cena jest bardzo przystępna, gdyż kosztuje około 30 zł za kilogram. Kosztuje więc znacznie taniej niż popularne ryby. Stanowi zdrową i smaczną alternatywę dla o wiele droższego dorsza czy łososia.
Łupacz: wartość odżywcza
Łupach charakteryzuje się białym i delikatnym mięsem, o lekko słodkawym smaku. Jest niskokaloryczny – 100 gram tej ryby ma około 75 kcal. Sprawdzi się świetnie dla osób, które dbają o sylwetkę. Do tego jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, fosfor, jod oraz magnez. Dodatkowo zawiera omega-3, które korzystnie wpływa na układ nerwowy i pracę serca.
Jak jeść łupacza?
Łupacza można przygotować na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno, jako klasyczne fish and chips, czy w wersji wędzonej do kanapek i sałatek lub jako dodatek do makaronu. Można go przyprawić w ulubionych ziołach, podkreślając delikatny smak ryby lub spanierować, by nadać chrupkości.
Autor: Natalia Zoń