Na co dobra jest marakuja?
Marakuja to nie tylko źródło białka, ale również superfood. Pomaga ona między innymi w redukcji lęku i stresu, regulacji poziomu cukru we krwi, poprawie jakości snu, wspomaganiu trawienia i walce z zaparciami. Dodatkowo, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, chroni serce i wspiera zdrowie skóry, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu. Jessica Cording zaznacza, że marakuja jest korzystna dla zdrowia tętnic i zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
Czytaj także: Oto warzywo, które zawiera więcej białka niż jajko. Wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
Jak jeść świeżą marakuję i czy jej pestki są jadalne?
Marakuja może być spożywana na wiele sposobów, od bezpośredniego jedzenia po dodawanie do koktajli, soków, deserów, dżemów, marmolad, a nawet sałatek. Możemy więc eksperymentować z dodawaniem marakui do różnych potraw, ciesząc się jej doskonałym smakiem i korzyściami zdrowotnymi. Co więcej, jej pestki są jadalne i dodają chrupkości potrawom.
To ciekawe: Piję rano na czczo zamiast kawy. Kilogramy lecą w dół!
Co ma najwięcej białka w 100 g?
Pod względem zawartości białka, wśród produktów spożywczych królują tłuste ryby morskie takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, szprot i śledź. Pełnowartościowe białko znajdziemy również w owocach morza, mleku i produktach nabiałowych. Owoce, choć zwykle nie kojarzą się z wysoką zawartością białka, jak marakuja, awokado czy guawa, również mogą być cennym jego źródłem w diecie.
Warto wiedzieć: Oto najlepszy owoc do naturalnego oczyszczania jelita grubego
Źródło: runnersworld.com, rmf.fm
Autor: Katarzyna Solecka