Lista 12 tradycyjnych potraw wigilijnych
Tradycyjne dania, jakie goszczą na naszych wigilijnych stołach, są nie tylko smaczne, ale także mają swoją niepowtarzalną symbolikę. Sama liczba także nie jest przypadkowa, według tradycji chrześcijańskiej 12 dań ma symbolizować 12 apostołów, wierzenia ludowe natomiast łączą tę liczbę z 12 miesiącami. Oto lista dań, jakie według tradycji powinny znaleźć się na stole podczas kolacji wigilijnej.
- Barszcz czerwony z uszkami
- Karp
- Śledzie
- Kompot z suszu
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta wigilijna (z grochem)
- Kutia
- Zupa grzybowa
- Kluski z makiem
- Piernik
- Makowiec
- Chleb
Co symbolizują tradycyjne potrawy wigilijne?
Ryby - pojawiają się na naszym wigilijnym stole jako symbol Jezusa. Są również symbolem płodności i odradzania się. Najczęściej decydujemy się na smażonego karpia, który jest także oznaką długowieczności. Na naszych stołach nie brakuje również ryby po grecku, czy śledzi, które symbolizują post i wyczekiwanie.
Barszcz czerwony - wigilijny barszcz robiony jest oczywiście z buraków, które według wierzeń ludowych miały przynosić urodę i długowieczność. Ponadto czerwone buraki zapewnią powodzenie i pomyślność.
Zupa grzybowa - w niektórych rejonach Polski jest to obowiązkowe danie podczas kolacji wigilijnej. Grzyby reprezentują płody ziemi i w tradycji ludowej wierzono, że mają magiczną moc. Miały symbolizować zdrowie, siłę, witalność oraz trzeźwość umysłu.
Kompot z suszu - owoce obecne na naszych stołach w postaci kompotu także mają swoje znaczenie. Gruszki miały gwarantować długowieczność, suszone śliwki odpędzały złe moce i zapewniały pomyślność, a jabłka dawały miłość.
Piernik - symbolizował dobrobyt i harmonia umysłu. Niegdyś kojarzył się także z wyższym statusem społecznym.
Mak - znajdziemy go w wielu świątecznych potrawach. Mak i ziarna zbóż symbolizują bogactwo, urodzaj i płodność.
Chleb - jest symbolem nowego życia, obfitości oraz wspólnoty. Spożycie go podczas wieczerzy wigilijnej ma zapewnić nam pomyślność w zbliżającym się roku.