Kruche ciasteczka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki masła orzechowego niesłodzonego (jeśli macie masło, które zawiera cukier, to zmniejszcie porcje cukru do połowy szklanki)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- (jeśli po ugnieceniu ciasto za bardzo się klei dodajcie łyżkę mąki)
Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem - gdy powstanie z nich gładka masa - dodajemy do mąki. Później dodajemy jajko i dynamicznie zagniatamy. Tak połączone składniki zawijamy w papier do pieczenia i chowamy do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na umączonej stolnicy na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka są kruche, więc warto blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenie tak, by później ułatwić sobie sprawne wyjmowanie. Ciastka pieczemy w temperatorze 170 stopni Celsjusza przez 8-10 minut. Pamiętajcie, nie powinny być ciemne!
Babka czekoladowa
Składniki:
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 1 szklanka śmietanki 36% (lekko podgrzana)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek dobrego kakao
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- do posypania: cukier puder
- do dekoracji: świeża żurawina / gałązka ostrokrzewu
Sposób przygotowania:
Na początek ucieramy masło z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę, żółtka i ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy.
W drugim naczyniu łączymy przesianą mąkę z sodą, przyprawami i kakao - te składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy mieszając i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki - najlepiej z dołu do góry. Ciasto przenosimy do natłuszczonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, świeżą żurawiną i gałązkami ostrokrzewu.
Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- farsz: 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- kilka kawałków sera pleśniowego lub ser mozzarella (opcjonalnie)
- garść grubozarnistej soli Reflets de France
Sposób przygotowania:
Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie). Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.
Więcej przepisów znajdziecie na Make life easier.
Autor: Katarzyna Solecka