Make life easier, czyli łatwe przepisy na wypieki od Kasi Tusk [PRZEPISY]

Na blogu Katarzyny Tusk "Make life easier" znajdziecie wiele inspiracji kulinarnych, jak również mnóstwo sposobów na magiczne i niesamowicie klimatyczne dekoracje mieszkań. Jednak na początek skupmy się przede wszystkim na przepisach na domowe wypieki!

Kruche ciasteczka

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a masło ucieramy z masłem orzechowym i cukrem - gdy powstanie z nich gładka masa - dodajemy do mąki. Później dodajemy jajko i dynamicznie zagniatamy. Tak połączone składniki zawijamy w papier do pieczenia i chowamy do lodówki na 30 minut.

Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na umączonej stolnicy na grubość około 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty.

Ciasteczka są kruche, więc warto blache do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenie tak, by później ułatwić sobie sprawne wyjmowanie. Ciastka pieczemy w temperatorze 170 stopni Celsjusza przez 8-10 minut. Pamiętajcie, nie powinny być ciemne! 

Babka czekoladowa

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na początek ucieramy masło z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę, żółtka i ekstrakt wanilii i dokładnie mieszamy.

W drugim naczyniu łączymy przesianą mąkę z sodą, przyprawami i kakao - te składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy mieszając i na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki - najlepiej z dołu do góry. Ciasto przenosimy do natłuszczonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, świeżą żurawiną i gałązkami ostrokrzewu.

Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą

Składniki:

Sposób przygotowania:

Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy oliwę z oliwek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekane orzechy, sól i kawałki sera pleśniowego (opcjonalnie). Zwijamy wzdłuż boku (tak jak na zdjęciach). Powstały wałek ciasta nacinamy wzdłuż i obracamy 2 wałki zachowując rozcięcia z farszem na wierzchu. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Warto sprawdzić 10 minut przed zakończeniem, czy aby nie za szybko góra się rumieni – jeżeli tak to przykryjmy folią aluminiową.

Więcej przepisów znajdziecie na Make life easier.

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: