Masa solna. Składniki
Masa solna jest niezwykle prosta do zrobienia. Potrzebne są tylko trzy składniki:
- mąka - 1 szklanka
- sól - 1 szklanka
- woda - ok. 0.5 szklanki
Masa solna. Jak zrobić?
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy i stopniowo wlewamy niewielką ilość wody. Znów mieszamy i dodajemy następną część wody. Czynność powtarzamy. Gdy mamy już wymieszane dokładnie wszystkie składniki, ciasto wyjmujemy na stół lub stolnicę i ugniatamy, aż będzie gładkie.
Kolorowa masa solna. Jak farbować?
Kolorową masę solną możemy uzyskać korzystając m.in. z przypraw lub barwników spożywczych.
Do podstawowego przepisu na masę solną możemy dodać kakao, cynamon, paprykę lub kurkumę. Kurkuma nada masie żółty kolor, cynamon beżowy, papryka czerwony, a kakao brązowy. Intensywność zależy od ilości barwnika. Do masy możemy dodać również barwniki spożywcze. Dostępnych kolorów jest bardzo dużo. Masę najlepiej ugniatać w rękawiczkach, bo barwniki zmienią kolor skóry na kilka dni.
Warto też dodać, że po wysuszeniu naszych arcydzieł z masy solnej sami możemy je pomalować farbkami - najlepiej akrylowymi.
Masa solna - suszenie
Jeżeli skończyliśmy już nasze dzieła z masy solnej - czas je wysuszyć, by służyły nam dlugi czas. Pierwszą metodą jest "wolne suszenie" - zostawiamy figurki na kilkanaście godziny, by spokojnie wyschły - najlepiej w jakimś ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
Niecierpliwi mogą wysuszyć swoje prace w piekarniku. Rozgrzewamy go do temperatury 50-60 stopni i wkładamy dekoracje z masy solnej. Po godzinie sprawdzamy, jak przebiega proces suszenia i odwracamy nasze dzieła. Suszymy dalej. Powtarzając tę czynność do skutku. Wszystko zależy od grubości elementów - im grubsze tym dłużej schną.
Autor: Katarzyna Solecka