Znani i lubiani...
MasterChef pojawił się w Polsce w 2012 roku. W 2021 widzowie mogą oglądać już dziesiątą edycję kulinarnego programu na antenie telewizji TVN. Uczestnicy – kucharze – amatorzy zmagają się z coraz to nowszymi zadaniami dyktowanymi przez jurorów: Magdę Gessler, Michela Morana oraz Annę Starmach.
Magda Gessler, znana jako restauratorka, osobowość telewizyjna, malarka, pisarka, aktywnie udziela się nie tylko w świecie kuchni, smaków i stylów, ale również prowadzi swoje media społecznościowe. Wstawia zdjęcia, filmy, na których uwiecznia chwile ze swojego zawodowego i prywatnego życia. Tworzy posty i odpowiada na komentarze fanów. Na Facebooku śledzi ją ponad 1 300 000 osób.
Michel Moran bawi swoim poczuciem humoru. Francuski restaurator. Mistrz kuchni pochodzenia hiszpańskiego. Juror.
Anna Starmach. „Jurorka, kucharka, podróżniczka, mama” - pisze o sobie w mediach społecznościowych. Autorka książek kucharskich. Na Instagramie obserwuje ją ponad 570 tysięcy fanów. Dzieli się z nimi swoimi pomysłami na „małe co nieco”. Dania obiadowe, kolacje, słodkości.
"Oddaj fartucha"?
Uczestnicy walczą o tytuł Mistrza Kuchni – Polskiego MasterChefa, nagrodę pieniężną o wartości 100 tysięcy złotych oraz kontrakt na wydanie własnej, autorskiej książki kucharskiej. Od 2016 roku w kuchni MasterChefa gotują nie tylko dorośli, ale również dzieci w wieku od 8 do 13 lat.
Złota polska jesień i... złota edycja!
Rozpoczęła się 10 edycja programu. Edycja jubileuszowa. W pierwszym odcinku – odcinku specjalnym – widzowie mieli okazję przez chwilę powspominać. Powrót do przeszłości? Na ekranie pojawili się uczestnicy poprzednich edycji. W czteroosobowych drużynach walczyli o wyjątkowe statuetki oraz nagrodę finansową, która powędrowała prosto w ręce Fundacji Herosi. Fundacji, która pomaga dzieciom w walce z chorobami nowotworowymi.
A kogo mieliśmy okazję znów spotkać? Drużyna niebieskich (szósta edycja): Natalia Gmyrek, Matteo Brunetti, Damian Sobek, Mateusz Guncel. Czerwoni (siódma edycja): Krzysztof Bigus, Mateusz Krojenka, Martyna Chomacka, Laurentiu Zediu. Drużyna zielonych (ósma edycja): Justyna Christiansen, Mariusz Komenda, Anna Łempicka, Magdalena Waś. Żółci (dziewięta edycja): Tomasz Skobel, Karolina Źródłowska, Rafał Fidyt, Sylwia Garska-Chmarycz.
Było dużo śmiechu
Uczestnicy podzielili się tym, jak po programie potoczyła się ich życiowa droga. Dzieci, własne restauracje, a nawet… zmiana branży!
A jakie mieli zadanie? Finger food party – małe przekąski idealne na oficjalne (choć czasem i mniej oficjalne) przyjęcie. Dalej… Licytacja. „15 minut po raz pierwszy, po raz drugi, po raz trzeci”. Przystwaka, danie głównie. Przechodzimy do deseru. Tort na 10-lecie MasterChefa. Dekoracje? Kwiaty, owoce i… figurki jurorów. Kreatywności nie zabrakło a włosy Magdy Gessler były jednym z ważniejszych elementów, nad którymi skupiali się kucharze-artyści. Starcie wygrała drużyna niebieskich.
Drugi odcinek
Tajemniczy ogród smaków odkryje przed kucharzami wiele sekretów. Będzie trochę jak w filmie sensacyjnym, trochę jak w thrillerze, ale też trochę jak w komedii romantycznej - słyszymy w zapowiedzi nowego sezonu.
Na Placu Szczepańskim w Krakowie pojawili się nowi uczestnicy programu. Dwa dania: tatar wołowy i przegrzebki. Rywalizowali ze sobą kucharze-amatorzy wyłonieni w castingu online. Wszyscy chętni do udziału w popularnym show mieli okazję wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie internetowej MasterChefa. A później już tylko pokazać co tak naprawdę potrafią!
Przywitaliśmy świetnie znanego widzom gościa… Basię Ritz - zwyciężczynię pierwszej edycji. Wspierała zarówno uczestników, jak i… jurorów. Wspólnie z nimi oceniała przygotowane dania.
Co nowego? Złoty fartuch! Tak jest! Złota edycja i złoty fartuch. Kto go zdobył i co zyskał? Jedna osoba, która zachwyciła Magdę Gessler, Basię Ritz, Annę Starmach i Michela Morana dostała „bilet” do finałowej czternastki. A dostała go… 19-latka z Warszawy. Zuzanna Lisowska.
Jak basia wyciągnęła złoty fartuch to ja poczułam taką ekscytacje, pragnęłam go bardzo - mówiła maturzystka.
Witamy w kuchni MasterChefa!
3 osoby w kuchni. Jedna z nich przechodzi do finałowej czternastki. Kolejna – walczy w dogrywce. I ostatnia… żegna się z programem. Annę Starmach zastąpił Przemek Klima z restauracji Bottiglieria 1881 z Gwiazdką Michelin.
Jest to najważniejsze wyróżnienie w dziedzinie gastronomii. W Polsce mamy już tylko dwie takie restauracje. Bottiglieria 1881 w Krakowie oraz Atelier Amaro w Warszawie. Jeszcze do czerwca 2020 roku mówiło się o warszawskim Senses. W związku z pandemią restauracja zmuszona była zawiesić działalność.
Trudne zadanie?
Orzech kokosowy, mleko kokosowe, kalafior, makarony, dojrzały ser, perliczka, jaja przepiórcze, boczek, sandacz. To wszystko znalazło się na stołach uczestników. Kto przeszedł dalej, a kto jeszcze musi powalczyć o fartuch?
Z dogrywką zmierzą się: 37-letnia Bożena Hanak z Rybnika, 43-letnia Renia Semeniuk z Monachium, 31-letnia Kamila Kamrowska z Subków k. Tczewa, Kuba Pietrzycki z Turu pod Bydgoszczą, 39-letni Mariusz Kisiel z Białegostoku, 29-letnia Emilia Kopinke ze Złotowa, Mateusz Pietruszewski, Agata Raczkowska, Paweł Gruźlewski oraz 28-letni Wojtek Szuciak, opiekun medyczny w hospicjum, który wcześniej miał być księdzem. W seminarium poznał jednak żonę.
Fartuchy dostali już: 29-letnia rolniczka Angelika Strzebińska ze Zbyszewic k. Chodzieży, 25-letnia konserwatorka sztuki z Krakowa, Ela Błaszyńska, którą wspiera babcia: „Będzie to dla niej duży szok, ale będzie strasznie dumna”; 30-letni Marco Biassone z Gliwic, 36-letnia dyrektorka żłobka, mama z Człuchowa - Roksana Bogusz. Jeszcze rok temu po porodzie ważyła prawie 100 kg! Miejsce w programie wywalczyli również: 41-letnia nauczycielka wychowania fizycznego Kasia Jezierska z Nosibądów k. Koszalina, 36-letni Arek Tomes z Łańcuta, Maciek Regulski, Marlena Starzec oraz Łukasz Mackiewicz.