hity na MAXXa
hity na MAXXa

"MasterChef Junior 5". Aż dwie osoby opuściły program! Co wydarzyło się w ostatnim odcinku?

Wystartował najnowszy sezon programu: "MasterChef Junior", a to oznacza, że młodzi kucharze znów zmierzą się z kulinarnymi zadaniami! Za nami kolejny odcinek, w którym nie zabrakło oryginalnej konkurencji; na stole pojawiła się bowiem... ośmiornica!

MasterChef Junior 5 - finałowa czternastka w kuchni MasterChefa

W końcu finałowa czternastka znalazła się w kuchni MasterChefa. Wszyscy dostali od jurorów wyjątkowe upominki - czapki kucharskie i wałki z imionami. Jednak potrzebowali jeszcze słynne fartuchy - te ukryte były w murze. Młodzi kucharze musieli rozwalić mur w miejscu, gdzie widniało ich imię i wyciągnąć fartuch. Wtedy mogli zacząć pracować!

Ania Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler poprosili kucharzy, aby przygotowali swoje popisowe dania. Nie jest to takie proste zadanie - w końcu trzeba wybrać coś, co zawsze wszystkim smakuje, ale nie jest też prostym przepisem. Mieli 74 minuty i tylko jedną możliwość odwiedzenia spiżarni. Franek był zdenerwowany i kiedy pojawił się na swoim stanowisku okazało się, że zapomniał najważniejszego składnika do swojego dania - czyli białej czekolady!

Przed jury pojawiły się bardzo różne dania - głównie postawiono na wytrawne posiłki, dwie osoby przygotowały deser. Aż siedem osób zachwyciło jury i zajęło miejsce na balkonie. Byli to: Franek, który podał krem z białej czekolady, Natalia i jej tartaletki, Ola z gulaszem z jarmuży i ciecierzycy, Mateusz, który zrobił comber z królika, Arnold z piersią z kaczki oraz Gaja, która zrobiła kaczkę po azjatycku. 

Pozostali kucharze staneli do zadania eliminacyjnego. Wyzwanie było duże - bowiem żaden z uczestników nigdy nie przygotowywał dania z tym składnikiem. Uczestnicy musieli zmierzyć się z... ośmiornicą! Michel Moran przygotował swoją wersję ośmiornicy - dzięki czemu kucharze dowiedzieli się, jak długo powinna gotować się ośmiornica oraz jakie dodatki do niej pasują.

Dostali 81 minut na podanie dania. Walka była zacięta do samego końca. Niektórzy kucharze podali prawie w 100% odtworzone danie Michela, inni kombinowali i łączyli ośmiornicę np. z domowym makaronem. Z programem pożegnała się Karolina i Maja. 

MasterChef Junior 5 - nowy sezon

W tym sezonie na uczestników czekają liczne niespodzianki. Wyjątkowy masterclass przeprowadzi nie kto inny, jak posiadacz gwiazdki Michelina - Wojciech Modest Amaro. Sprawdzi on, jak mali kucharze poradzą sobie z przygotowaniem tatara z troci z sufletem dyniowym i dressingiem z rokitnika.

Magik Y zaprezentuje niesamowitą kulinarną sztukę iluzji. Ale to nie koniec niespodzianek - w tej edycji uczestników odwiedzą laureaci poprzednich sezonów. Ola Nguyen sprawdzi ich umiejętności w dziedzinie kuchni azjatyckiej, a Grzegorz Zawierucha i Paulina Foremny pokażą swoje popisowe dania, które młodzi uczestnicy będą musieli odtworzyć.

Nie zabraknie również pracy w parach - kucharze będą mieli szansę wykazać się kreatywnością i poczuciem stylu robiąc przynajmniej dwupiętrowy tort. Wyzwaniem okaże się również przetworzenie produktów fast food na zdrowe potrawy oraz ulepszenie znienawidzonych przez siebie dań, korzystając z nielubianych produktów.

Chrzest bojowy rozegra się w restauracji "Śląska Prohibicja" Magdy Nowaczewskiej - laureatki 5. edycji "MasterChefa". To tam kucharze podzieleni na dwa zespoły będą musieli zaserwować trzydaniowe menu dla uczestników poprzednich sezonów. To będzie prawdziwa śląska biesiada!

Na zwycięzcę programu czeka statuetka, czek na 15 tysięcy złotych i wakacje marzeń. Który z uczestników swoimi potrawami podbije serca jurorów i dostanie przepustkę do dalszej kariery?

View this post on Instagram

To już Można się przytulać

A post shared by Masterchef Junior TVN (@masterchefjuniortvn) on

MasterChef Junior - o czym program

Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz piąty mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.

Oceń ten artykuł 0 0