Anemia – czym jest i jakie są jej przyczyny?
Anemia inaczej nazywana jest niedokrwistością. To jedna z najczęściej występujących chorób krwi. Osoby z tą dolegliwością mają zbyt niską ilość hemoglobiny, czyli białka obecnego w erytrocytach odpowiedzialnego za transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek oraz zwrotu dwutlenku węgla z tkanek do płuc.
Wśród przyczyn anemii mogą znajdować się: duża utrata krwi, niedobór żelaza, inne choroby przewlekłe, zaburzenia genetyczne, niedobór witamin, nieprawidłowa dieta czy nadużywanie alkoholu. Statystycznie częściej pojawia się u kobiet niż u mężczyzn.
Objawy anemii
Niedokrwistość może dawać wiele symptomów. Wśród charakterystycznych objawów anemii znajdują się: przewlekłe zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją, senność, spadek kondycji, kołatania serca czy duszności. Mogą wystąpić również zasłabnięcia czy omdlenia. Zmiany zachodzą także w wyglądzie zewnętrznym osoby, która zmaga się z tym schorzeniem. Przede wszystkim można zaobserwować bladość i szorstkość skóry. Anemia wpływa też na kondycję włosów, które stają się cienkie i wypadają oraz paznokci – tu z kolei mogą pojawić się charakterystyczne rowki na płytce.
Jak leczyć anemię?
W leczeniu anemii ważny jest stopień jej zaawansowania i przyczyna. Lekarz może zdecydować o wprowadzeniu odpowiednich lekarstw. Jeśli niedokrwistość jest spowodowana niedoborem witamin, należy je uzupełnić, a kiedy za anemią stoją inne choroby – konieczne jest rozpoczęcie ich leczenia.
Niezwykle istotna jest też odpowiednia dieta. Osoby, u których zdiagnozowano niedokrwistość, powinny wprowadzić do posiłków składniki, w których znajduje się duża ilość żelaza. Są to m.in.: mięso, pieczywo pełnoziarniste, orzechy, szpinak czy brukselka.