Miód – właściwości
W zależności od tego, z jakich kwiatów produkowany jest miód, nasilenie właściwości też może być różne. Głównie mówimy o odżywczych, prebiotycznych, przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Miód przyspiesza regenerację naskórka (dlatego jest również szeroko stosowany w różnego rodzaju zabiegach kosmetologicznych). Odpowiada również za obniżenie ciśnienia krwi i leczenie dolegliwości układu pokarmowego. Zwiększa odporność, o czym świadczy dodawanie go do popularnych, zimowych herbat. Ponadto, dodanie miodu do herbaty czy koktajlu działa uspokajająco.
Miód – jak rozpoznać fałszywy produkt?
Jeśli chodzi o wybór dobrego produktu, to zasada działa jak przy wybieraniu jakiegokolwiek produktu w sklepie: należy czytać etykietę! A co należy sprawdzić w przypadku etykiety na słoiku miodu?
- data przydatności do spożycia
- data rozlewu
- sposób przechowywania
- numer partii produkcyjnej
- weterynaryjny numer identyfikacyjny
"Fałszywy miód" – czym jest?
A czym jest "fałszywy miód"? To taki miód, który nie zawiera takich składników odżywczych, jakie zawierają naturalne miody. Producenci dodają do takich miodów zwykły cukier lub sztucznie dokarmiają pszczoły, które je produkują!
Jak rozpoznać fałszywy miód? Oprócz sprawdzania opinii i weryfikowania producenta, możemy wykonać test na gotowym produkcie. Jedyne, czego potrzebujemy to jodyna. Do szklanki z wodą dodajemy trochę miodu i mieszamy. Następnie wpuszczamy kilka kropel jodyny. Jeżeli mieszanka zabarwi się na niebiesko lub czarno, miód jest nienaturalny. Ciekawym testem jest też test z zapałką. Zanurzamy ją w miodzie, a następnie próbujemy zapalić. Jeśli się to uda, miód nie zawiera skrobi.
Pamiętaj! Naturalny miód jest bardzo gęsty, krystalizuje się po czasie i nigdy nie rozpuszcza się całkowicie – gdy dodamy go do herbaty, zauważymy smugi.
Autor: Hubert Drabik