Czym są i skąd się biorą mole spożywcze?
Fot. zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock
Mole spożywcze to powszechna nazwa owadów, które bytują w sypkich i suchych produktach spożywczych. Mklik spożywczy i omacnica spichrzanka – bo to właśnie one są określane mianem moli spożywczych – najczęściej wybierają miejsca umożliwiające im spokojny rozwój: stąd też kuchenne szafki czy spiżarnie stają się ich domem! Kasze, mąki, musli, płatki owsiane, orzechy, herbata, suszone owoce, ziarna słonecznika, ryż, przyprawy: to tylko kilka z wielu produktów „odpowiednich” dla moli spożywczych. Owady przypominają kształtem niewielkie biało-brązowe ćmy. Wcześniej – jako larwy – odznaczają się kolorem jasnokremowym lub żółtym. Co ciekawe, mole mogą przegryźć nawet foliowe lub papierowe opakowanie, przedostając się do żywności.
Skąd wspomniane owady pojawiają się w domach? Najczęściej są one przynoszone wraz z zakupami: w wyniku niedopatrzenia ze strony pracowników zainfekowane produkty trafiają na sklepowe półki, a te – prosto do koszyków konsumentów.
Domowe sposoby na mole spożywcze
Czy istnieją domowe sposoby na mole spożywcze? Okazuje się, że tak! Aby pozbyć się „nieproszonych gości”, należy zacząć od usunięcia produktów „skażonych”. Dokładnie przyjrzyjmy się więc każdemu opakowaniu; jeśli będą w nim mole, natychmiast go wyrzućmy. Kolejnym krokiem jest staranne wyszorowanie szafek i pudełek, w których będzie przechowywana żywność. W tym przypadku dobrze sprawdzi się ocet: „wymycie” roztworem octu i wody (w skali 1:1) pomoże „odstraszyć” mole, które nie lubią charakterystycznego zapachu pierwszego z wymienionych płynów. Na półkach można położyć również olejki eteryczne, liść laurowy, suche skórki pomarańczy czy goździki – one także działają drażniąco na mole. Doskonale sprawdzi się też specjalna „poduszka” z waty nasączona aromatem waniliowym: nie tylko pozostawi po sobie przyjemny zapach, ale – co ważniejsze – pomoże uporać się z owadami.
Mole spożywcze – jak się przed nimi chronić?
Aby uniemożliwić rozwój moli spożywczych w kuchni, warto pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim wybierajmy szklane pojemniki na sypkie produkty, a także od czasu do czasu sprawdzajmy szafki, w których się znajdują. To pomoże nam nie tylko utrzymać porządek w kuchni, ale też w porę zareagować w momencie, gdy zobaczymy ślady bytowania moli.
Autor: Sabina Obajtek