Mole znikną na zawsze! To najlepszy sposób na przechowywanie mąki

Odpowiedni pojemnik, miejsce i kilka trików mogą sprawić, że ten podstawowy składnik zachowa świeżość na długo i będzie bezpieczny dla zdrowia. Jak przechowywać mąkę, by nie pojawiły się w niej owady i nie straciła smaku? Sprawdź najlepsze sposoby!

fot. shutterstock.com

Jak przechowywać mąkę? Tak odstraszysz owady 

Jeśli chcesz zabezpieczyć mąkę przed owadamidodaj do pojemnika liść laurowy, goździki lub kilka ziaren pieprzu. Intensywny aromat tych przypraw skutecznie odstrasza mole spożywcze i inne szkodniki. Dobrym sposobem są także woreczki z suszoną lawendą lub skórka cytrynowa, najlepiej wysuszona. Te naturalne metody nie zmieniają smaku mąki, a skutecznie chronią ją przed insektami.

Czytaj także: To najlepszy sposób na przechowywanie wędliny w lodówce. Zachowa świ

Czy mąka może być w lodówce?

Przechowywanie mąki w lodówce sprawdza się zwłaszcza w przypadku mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej, które mają krótszą trwałość. Niska temperatura zapobiega psuciu się i jełczeniu tłuszczów zawartych w tych produktach. Mąka powinna być jednak szczelnie zamknięta, najlepiej w pojemniku lub woreczku strunowym. Dzięki temu nie chłonie wilgoci ani zapachów z lodówki.

Czytaj także: Jak przechowywać czosnek? Większość Polaków popełnia błąd

W czym najlepiej przechowywać mąkę? 

Plastikowe pojemniki to jeden z najczęściej wybieranych sposobów przechowywania mąki. Ważne, by były one szczelne i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Taki pojemnik chroni mąkę przed wilgocią i niepożądanymi zapachami z kuchni. 

Eksperci wskazują, że najlepszym wyborem są szklane lub metalowe pojemniki z hermetycznym zamknięciem. Są trwałe, nie pochłaniają zapachów i nie wydzielają szkodliwych substancji. Hermetyczne zamknięcie skutecznie chroni mąkę przed wilgocią i ogranicza dostęp owadom. Warto także nakleić na pojemniku etykietę z datą zakupu, by łatwiej kontrolować świeżość mąki.

Czytaj także: Banany, a nie sczernieją. Owoce zachowają świeżość przez wiele dni

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze