Przepis na pączki Ani Starmach
Składniki (z podanych proporcji wyjdzie około 40-50 sztuk):
- 1 kg mąki
- 80 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 500 ml mleka
- 7 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 kieliszek spirytusu
- skórka z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 kg tłuszczu do smażenia (najlepszy będzie smalec)
- 400 g konfitury do nadziewania (na przykład różana)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania pączków
Przepis na pączki według Ani Starmach
- Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztapiamy, mleko podgrzewamy.
- Przygotowujemy zaczyn. W miejsce mieszamy drożdże z 30 dag cukru, 150 g mąki i 500 ml mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Objętość zaczynu powinna być dwukrotnie lub nawet trzykrotnie większa.
- Zaczyn przekładamy do dużej miski, stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Masło dodajemy na samym końcu.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od dłoni. Powinno to zająć około 10 minut.
- Wyrobione ciasto na pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, trzeba dać mu jeszcze około pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kawałki. Możemy także każdy z nich zważyć (około 40-50 g), aby pączki były idealnie równe.
- Kawałki ciasta lekko rozpłaszczamy, na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Brzegi zlepiamy, formujemy kulkę i przekładamy na tackę obsypaną mąką.
- Pączki przykrywamy ściereczkę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
- Tłuszcz rozgrzewamy w dużym, najlepiej szerokim garnku do temperatury 175-180 stopni Celsjusza. Możemy użyć termometru lub zrobić próbę na małym kawałku ciasta – jeśli szybko wypłynie i się zarumieni, można zacząć smażyć pączki.
- Pączki ostrożnie zanurzamy w tłuszczu, przewracamy na drugą stronę za pomocą widelca. Smażymy na złoty kolor.
- Kiedy pączki wystygną, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!