fot.Shutterstock
Zielone naleśniki z fetą
Składniki
Ciasto
250 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 ml wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Farsz
500 g świeżego szpinaku
150 g sera feta
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.
Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.
Szpinak umyj, odkrój zgrubiałe łodyżki, czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak zmieni kolor i zmniejszy swą objętość.
Po usmażeniu, szpinak odsącz na sicie, następnie wymieszaj w misce z pokruszonym serem feta.
Farszem smaruj naleśniki, składaj w trójkąty. Przed podaniem podpiecz kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni lub podsmaż na patelni.
Autor: Katarzyna Jakubowicz