hity na MAXXa
hity na MAXXa

Naleśniki na słono? Poznaj przepis na zielone naleśniki od Ani Starmach!

Szybki obiad według Ani Starmach? Jurorka MasterChefa podzieliła się przepisem na pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta!

fot.Shutterstock

Zielone naleśniki z fetą

Składniki

Ciasto

250 g mąki pszennej

120 ml mleka

120 ml wody

1 jajko

2 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

Farsz

500 g świeżego szpinaku

150 g sera feta

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.

Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony.

Szpinak umyj, odkrój zgrubiałe łodyżki, czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szpinak. Smaż przez 2–3 minuty, aż szpinak zmieni kolor i zmniejszy swą objętość.

Po usmażeniu, szpinak odsącz na sicie, następnie wymieszaj w misce z pokruszonym serem feta.

Farszem smaruj naleśniki, składaj w trójkąty. Przed podaniem podpiecz kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni lub podsmaż na patelni.

Oceń ten artykuł 0 0