Żywa choinka w domu. Na co zwrócić uwagę przy zakupie świątecznego drzewka?
Zapach żywicy, igliwia i blask świątecznych świecidełek wiele osób nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez żywej choinki w domu. Wiadomo jednak, że ścięte drzewko nie zawsze przystosowuje się do nagłej zmiany warunków na domowe. Istnieje więc ryzyko, że nasze drzewko opadnie jeszcze przed pierwszą gwiazdką. Jak temu zapobiec? Jak zadbać o iglaka, by przetrwał jak najdłużej? Krok pierwszy to odpowiedni wybór.
W punkcie sprzedaży zwróć uwagę na kilka rzeczy, które dotyczą choinki:
- Kiedy została ścięta?
- Czy jest zdrowa?
- Czy jest świeża?
- Czy jej gałązki są elastyczne?
- Czy kolor igieł jest jasnozielony?
- Czy wydziela mocny zapach?
- Czy jej pień jest wilgotny?
Pamiętaj, nie ma pośpiechu. Przed zakupem dokładnie obejrzyj drzewko. Prawidłowo pielęgnowany, świeży i zdrowy iglak może nam towarzyszyć nawet przez miesiąc! Ważne jest również to, gdzie ją chcemy kupić - drzewka trzymane w ciepłych pomieszczeniach są najczęściej przesuszone. Najlepiej, by do czasu sprzedaży były przechowywana na zewnątrz.
Przystosowanie drzewka do zmiany warunków
Mamy już drzewko. Co dalej? Pamiętaj o tym, by powoli przystosować iglaka do zmiany warunków. Jak to zrobić? Wystarczy, że postawimy je w garażu czy na balkonie, by stopniowo (przez jeden, dwa dni) przyzwyczajało się do wyższej temperatury. Nagły przeskok może sprawić, że igły szybko opadną.
Żywa choinka w domu. Jak przedłużyć jej żywotność?
- choinka nie może stać przy źródłach ciepła,
- nie dotykaj drzewka - im rzadziej dotyka się jej igieł, tym dłużej trzymają się one na gałązkach,
- trzymaj drzewko w stojaku z pojemnikiem na wodę - cięte iglaki lubią wilgoć,
- choinkę warto od czasu do czasu zrosić zimną wodą (uważaj przy tym na przewody elektryczne!),
- zadbaj o lekkie ozdoby; staraj się nie obciążać, im mniej dekoracji – tym dla żywej choinki lepiej, lampki ledowe są również lepszym wyborem niż tradycyjne - emitują mniej ciepła
Czytaj także:
Autor: Katarzyna Solecka