Nie gotuj tej samej wody dwa razy! Sprawdź, czym może to grozić!

Zagotowujesz wodę w czajniku parę razy? A to, bo zapomniałeś zalać herbatę lub kawę raz po wyłączeniu się czajnika albo bo jeszcze trochę zostało i starczy na kolejny kubek ciepłego naparu? Lepiej wylej tę wodę do kwiatków, bo jej picie może przyczynić się do wielu chorób!

Okazuje się, że pogląd, iż kilkukrotnie gotowanie wody niszczy zawarte w tej szkodliwe bakterie jest nieprawdziwy. Według ekspertki ds. żywienia Julie Harrison, ponowne podgrzewanie wody do wrzątku sprawia, że zawarte w wodzie minerały stają się toksyczne, a niektóre nierozpuszczalne. Wydzielają się wtedy niebezpieczne dla zdrowia substancje – azotany, arsen i fluorki.

A do czego może prowadzić spożywanie tych substancji? Azotany przemieniają się w rakotwórcze nitrozoaminy, które mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu krwi – białaczki oraz chłoniaka nieziarniczego. Odkładający się w naszym ciele arsen prowadzi do zaburzeń płodności, chorób serca czy problemów z układem nerwowym. Zaś fluorki osłabiają kości. Nierozpuszczone sole mineralne natomiast trafiają do naszych nerek, co może mieć wpływ na pojawienie się kamicy nerkowej.

Przegotowana woda jest pozbawiona sporej ilości tlenu. W ten sposób staje się idealnym środowiskiem dla bakterii beztlenowych. Zagotowana woda, która odstała przynajmniej jeden dzień, jest już niezdatna do picia, a to dlatego, że mogły w niej powstać kolonie bakterii.

Komentarze
Czytaj jeszcze: