Dlaczego ryby mogą być szkodliwe?
Fakt, że ryba może nam zaszkodzić, jest zasługą człowieka. Duże zapotrzebowanie na jej chude mięso sprawiło, że powstało bardzo wiele hodowli. Nie wszystkie dbają o dobre warunki dla hodowanych zwierząt, a tym bardziej nie wszystkie przestrzegają wymaganych procedur. W efekcie tego rybom albo podaje się hormony, by rozmnażały się w niesprzyjających warunkach, albo karmi się je pokarmem bardzo niskiej jakości. To wszystko odbija się na organizmach ryb – różnica nie tylko polega na tym, że ryba będzie mniej smaczna. Konsekwencje mogą być znacznie poważniejsze i dotyczyć solidnych kłopotów ze zdrowiem. Zaszkodzić mogą nam także ryby poławiane w naturalnych zbiornikach. Dlaczego? Wszystko przez zanieczyszczenie środowiska – odpady wyrzucane do jezior czy rzek, zawierają metale ciężkie, chociażby rtęć czy ołów. Te toksyny są wchłaniane przez zamieszkujące zbiornik ryby. A następnie wchłaniane przez nas, jeśli takową rybę spożyjemy.
Na które ryby należy uważać?
Wśród gatunków, które są szczególnie narażone na wchłanianie metali ciężkich i innych zanieczyszczeń, są tilapie i pangi. Ryby oznaczone taką etykietą w sklepach, powinniśmy omijać z daleka! Te konkretne ryby są łowione w Mekongu – rzece przepływającej m. in. przez Wietnam czy Chiny. Rzeka ta jest niewyobrażalnie zanieczyszczona, a sami hodowcy powszechnie stosują praktykę szpikowania ryb hormonami. Jeśli mamy ochotę na łososia, koniecznie wybierzmy tego z dzikich połowów – łosoś hodowlany jest zwykle karmiony pokarmem bardzo niskiej jakości, nierzadko podaje się mu również antybiotyki i barwniki, którym zawdzięcza swój kolor. Polacy powinni szczególnie wystrzegać się flądry – ta ryba żywi się bezkręgowcami, które z kolei mają w sobie wiele szkodliwych substancji, m. in. iperyt siarkowy – wysoce toksyczny związek chemiczny, znany również jako gaz musztardowy. Jest to bojowy środek trujący zalegający w morzach jeszcze z czasów wojen światowych.
Objawy zatrucia
Nasz organizm musi przejść trudną drogę, aby zwalczyć zatrucie rybą o tak szkodliwym składzie. Wśród pewnych objawów, jakich można spodziewać się po spożyciu tak toksycznych substancji, są:
- Ból brzucha
- Biegunka
- Wymioty
- Wysypka
Do listy objawów należy dodać także jeden, bardzo charakterystyczny: metaliczny posmak w ustach. Jeśli takowy występuje, oznacza to, że najprawdopodobniej doszło do zatrucia rtęcią. Natychmiast zasięgnij porady lekarza!
Chcesz być pewien, że ryba jest dobra jakościowo? Wypatruj tych oznaczeń:
- Certyfikat MSC – otrzymują go te organizacje, które spełniają odpowiednie warunki wyznaczone przez Marine Stewardship Council. Produkty pochodzące od producentów posiadających ten certyfikat, są w sklepie oznaczone symbolem niebieskiej rybki.
- Certyfikat ASC – otrzymują go tylko producenci, których obiekty spełniają zasady zrównoważonego rozwoju, ekologii i odpowiednich warunków hodowli ryb.
Autor: Hubert Drabik