Nie zagęszczam już sosu mąką. Ten zamiennik to najlepszy sposób

Jak przygotować dobry, gęsty sos? Przepisy dostępne w sieci przedstawiają różnorodne podejście do tego tematu. Chociaż w większości dominuje mąka, to podpowiadamy, czym ją zastąpić. Ten składnik jest łatwo dostępny i z pewnością znajduje się w wielu kuchennych szafkach!

Co zamiast mąki do sosu? Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock
Co zamiast mąki do sosu? Zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock

Jak zagęścić sos?

Przygotowanie gęstego, aromatycznego sosu z pewnością uświetni wiele dań, dodając im smaku. Znawcy kuchni pilnie strzegą swoich przepisów, ale ogólnie istnieje dowolność w ich tworzeniu. Często do zagęszczania sosów wykorzystuje się mąkę. Kucharze sięgają po ten produkt w momencie, gdy sos wychodzi zbyt płynny. A czym można ją zastąpić? Okazuje się, że doskonałym zamiennikiem jest siemię lniane. Wcześniej należy jednak odpowiednio go przygotować poprzez zmielenie ziaren.

Siemię lniane za mąkę do sosu

Zmielone nasiona siemienia lnianego nie tylko świetnie zagęszczają, ale również wzbogacają potrawy o cenne kwasy omega-3, błonnik i witaminy. Siemię lniane dodaje delikatnego orzechowego smaku i poprawia konsystencję sosu, jednocześnie wspomagając trawienie i obniżając poziom cholesterolu. Wystarczy dodać łyżkę zmielonego siemienia do gorącego sosu, aby uzyskać pożądany efekt – bez mąki i sztucznych dodatków. To także doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie i poszukujących naturalnych zamienników w kuchni.

Wiedzieliście o tym?

Jak przygotować idealnie puszystą jajecznicę? Sekret tkwi w tych prostych krokach
Jajecznica to jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań śniadaniowych. Wiele osób ma swoje sprawdzone sposoby na jej przyrządzenie. Co zrobić, by była delikatniejsza?

Oceń ten artykuł 0 0