Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia! Mowa o świątecznych piernikach polanych lukrem, których zapach od razu przywodzi na myśl czas przedświątecznych przygotowań. A skoro o przygotowaniach mowa – w Internecie można znaleźć wiele przepisów zdradzających sposób przyrządzenia tych smakowitych i słodkich przekąsek. Swój przepis zamieściła również Anna Starmach – sprawdźcie, jak zrobić świąteczne pierniczki z lukrem.
Składniki na świąteczne pierniki z lukrem
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie pierniczków z lukrem
- Skórkę pomarańczową należy bardzo drobno posiekać.
- Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
- Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.
- W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, można posypać go mąką.
- Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.
- Aby przygotować lukier, należy przesiać cukier puder do miski, dodać do niego sok z cytryny, a następnie wszystko wymieszać. Całość podgrzać. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki, dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty – soku. Gotowym lukrem można udekorować upieczone pierniczki.