Graviola – cudowne właściwości
Graviola to egzotyczny owoc, pochodzący z terenów Ameryki Środkowej i Południowej, dokładniej rośnie on na drzewie Annona muricata. W ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularny. Mowa nie tylko o rozpoznawalności kulinarnej, ale przede wszystkim... naukowej. Badaczy zainteresował szereg właściwości przysmaku. Okazuje się, że ma on doskonały wpływ na organizm, w tym potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, od dłuższego czasu rdzenni mieszkańcy wykorzystywali graviolę w medycynie naturalnej. Powszechnie było wiadomo o tym, że owoc ten łagodzi infekcje i wspiera odporność.
Graviola – jak wygląda? Jak smakuje?
Graviola to owoc dość charakterystyczny. Jest owalny, ma ciemnozieloną skórkę z kolcami, a miąższ jest biały, miękki i ma słodko-kwaśny smak. Można go porównać do połączenia ananasa z truskawką. Smakosze egzotycznych przysmaków wykorzystują go na wiele sposobów – jako składnik smoothie, dodatek do granoli, ale też na surowo.
Graviola – zbawienne działanie na organizm
Dlaczego graviola jest tak popularna. Ten owoc ma naprawdę świetne działanie na organizm:
- Zawiera antyoksydanty – witamina C, przeciwutleniacze, polifenole. Te substancje odpowiadają za wsparcie komórek, zwalczanie wolnych rodników, a co za tym idzie – spowolnienie procesu starzenia.
- Wspiera odporność – zawartość witamin z grupy B pomaga w ochronie przed infekcjami.
- Pomaga w trawieniu – w miąższu gravioli znajduje się błonnik, a ten pomaga w trawieniu i usprawnia pracę jelit.
- Działa przeciwnowotworowo – właśnie to stało się przedmiotem zainteresowania naukowców. Okazuje się, że w miąższu gravioli znajduje się acetogenina – naturalny związek chemiczny, który wykazał hamowanie wzrostu komórek nowotworu. Prowadzone są dalsze badania w tej sprawie.
Graviola – ryzyko
Niestety spożywanie gravioli może przynieść skutki uboczne. Jedzona w nadmiarze może wywoływać problemy żołądkowe, nudności czy biegunkę. Istnieje też ryzyko interakcji z lekami, np. przeciwnadciśnieniowymi, przeciwcukrzycowymi i przeciwzakrzepowymi. To ryzyko występuje jednak zwykle przy regularnym sięganiu po ten owoc. Warto zachować umiar, a wszelkie wątpliwości konsultować z lekarzem.