O jeden serniczek za dużo? 5 sprawdzonych ziół na trawienie!

Bywają w życiu każdego z nas takie chwile, kiedy zapominamy o rozsądku i mamy ochotę odrobinę sobie pofolgować. Dotyczy to szczególnie jedzenia. Jeszcze jeden kawałeczek ciasta? Jeszcze jedna dokładka? O kilka przekąsek za dużo? A może jeszcze dodatkowa porcja tego pysznego dania? Czasami trudno się powstrzymać. Na szczęście - poza dostępnymi w aptekach lekami, które wspomagają procesy trawienne - możemy na dobry początek sięgnąć po to, co proponuje nam matka natura.

Zioła na trawienie? Sprawdź, co sprawi ulgę naszemu żołądkowi

Walczysz z uczuciem ciężkości? Zastanawiasz się, jak wspomóc procesy trawienne i pracę Twojego organizmu? Co jest dobre na wzdęcia i zgagę? Jak wspomóc przeciążony żołądek?  Co wypić, gdy czujemy się przejedzeni? Znane i łatwo dostępne zioła mogą przynieść ulgę! Sprawdź, po co warto sięgnąć!

Jest wiele gatunków roślin, których lecznicze właściwości pomagają w tym problemie. Wśród nich m.in.:

Pokrzywa zwyczajna

Wyciąg z liści pokrzywy działa moczopędnie oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Napary poprawiają proces trawienia, uważa się także, że jest to surowiec o działaniu przeciwcukrzycowym, gdyż przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy w surowicy krwi.  Ta właściwość stawia liść pokrzywy w grupie surowców zielarskich używanych do leczenia nadwagi i otyłości.

Mięta pieprzowa

Napary z mięty stosuje się m.in. w leczeniu niestrawności, bólów brzucha. Herbata ziołowa zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także działa rozkurczowo na mięśniówkę przewodu pokarmowego. Poprawia ruchy jelit i ma działanie wiatropędne. Dodatkowo mięta wykazuje także działanie uspakajające i nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Naparów z mięty nie powinno się stosować u dzieci poniżej 3 roku życia.

Melisa

Powszechnie wiadomo, że herbatka z melisy jest idealnym lekiem na uspokojenie czy bezsenność, warto jednak pamiętać też o tym, że ta roślina jest również niezawodnym środkiem oczyszczającym, który zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i reguluje pracę układu pokarmowego. Jej właściwości rozkurczające pomagają przy zaparciach, wzdęciach, gazach czy nerwicy żołądka. Zawarte w niej substancje wspomagają naturalne procesy ochronne wątroby przed toksynami. Melisa lekarska wspiera też produkcję istotnych antyoksydantów – glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej.

Koper włoski (fenkuł)

Napar z kopru włoskiego łagodzi dolegliwości układu pokarmowego. Jest pomocny przy wzdęciach, zgadze, niestrawności. Działa wiatropędnie i rozkurczająco. Zmniejszaja napięcie mięśni gładkich i wzmagaja motorykę jelit. Dodatkowo nasiona kopru zwiększają produkcję soku żołądkowego oraz wydzielanie żółci, usprawniając procesy trawienne.

Rumianek

Rumianek od lat stosowany jest w ziołolecznictwie jako pomoc na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Wszystko dzięki flawonoidom, które mają działanie rozkurczowe, zapobiegają również wzdęciom, ułatwiają trawienie i działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka. To on reguluje pracę jelit, pobudza wydzielanie żółci i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach.Ważna informacja - roślina działa też przeczyszczająco, jest też pomocna przy pozbywaniu się złogów z jelit.

Czytaj także:

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze