Obłędnie pyszna tarta z truskawkami. Lepszej nie jadłeś [PRZEPIS]

Sezon na truskawki właśnie się rozpoczyna. To idealny moment, aby przygotować z nich tartę z truskawkami. Poznaj przepis Ani Starmach.

fot. Shutterstock

Tarta z truskawami. Przepis Ani Starmach

Składniki:

Ciasto kruche:

Nadzienie:

Przepis na tartę z truskawkami Ani Starmach

  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  2. Ciasto na tartę rozwałkowujemy, przekładamy na formę do tarty o średnicy 25 centymetrów. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
  3. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia. Na wierzch wysypujemy groch lub ryż. Dzięki temu ciasto będzie miało ładny kształt po upieczeniu.
  4. Tartę przez 15 minut pieczemy w temperaturze 175 stopni, potem ściągamy papier i obciążenie. Pieczemy jeszcze przez 25-30 minut na złoty kolor.
  5. Upieczone ciasto studzimy na kratce z piekarnika.
  6. Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania używamy 500 ml mleka).
  7. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem. Przeciągamy ostrzem przez jej środek tak, aby wyjąć z niej ziarenka. Ziarenka dodajemy do przygotowanego budyniu.
  8. Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Dodajemy pokrojone truskawki. Tartę z truskawkami dekorujemy świeżą miętą. Smacznego!

Autor: Anna Helit

Komentarze