Tarta z truskawami. Przepis Ani Starmach
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 1 laska wanilii
- 500 ml mleka
- 500 g świeżych truskawek
- świeża mięta
Przepis na tartę z truskawkami Ani Starmach
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Ciasto na tartę rozwałkowujemy, przekładamy na formę do tarty o średnicy 25 centymetrów. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.
- Na ciasto wykładamy papier do pieczenia. Na wierzch wysypujemy groch lub ryż. Dzięki temu ciasto będzie miało ładny kształt po upieczeniu.
- Tartę przez 15 minut pieczemy w temperaturze 175 stopni, potem ściągamy papier i obciążenie. Pieczemy jeszcze przez 25-30 minut na złoty kolor.
- Upieczone ciasto studzimy na kratce z piekarnika.
- Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania używamy 500 ml mleka).
- Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem. Przeciągamy ostrzem przez jej środek tak, aby wyjąć z niej ziarenka. Ziarenka dodajemy do przygotowanego budyniu.
- Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Dodajemy pokrojone truskawki. Tartę z truskawkami dekorujemy świeżą miętą. Smacznego!