hity na MAXXa
hity na MAXXa

Odkrycie w podlaskim lesie! Tajemniczy grzyb zmieniający drzewa w zielone dzieła sztuki

W sercu Puszczy Białowieskiej leśnicy dokonali odkrycia, które z miejsca stało się sensacją przyrodniczą. To właśnie tutaj, w cieniu wiekowych dębów, natrafiono na niezwykle rzadki grzyb — chlorówkę, znaną również jako lejkówka zielonawa. Ten unikatowy organizm ma zdolność przemieniania martwego drewna w spektakularne, zielone dzieła sztuki, co w świecie przyrody jest zjawiskiem na tyle rzadkim, że nawet najbardziej doświadczeni miłośnicy lasu mogą go spotkać raz na wiele lat.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Chlorówka, znana również jako lejkówka zielonawa, to grzyb, który swoją obecnością potrafi nadać drzewom, zwłaszcza dębom, niezwykły, zielony kolor. To zjawisko tak niecodzienne, że nawet wśród leśników z Białowieży, którzy na co dzień mają okazję obcować z niezliczonymi cudami natury, wywołuje prawdziwe poruszenie i zachwyt.

Zdjęcia, które obiegły media społecznościowe

Lasy Państwowe, nie kryjąc swojego entuzjazmu, podzieliły się odkryciem w mediach społecznościowych, prezentując zdjęcia, które szybko zyskały szerokie grono odbiorców. Jak się okazuje, obserwacja chlorówki w polskich lasach to prawdziwy rarytas, a szczęście do spotkania tego grzyba miał jeden z leśników, który podczas swoich obchodów natknął się na owocniki tej niezwykłej rośliny. 

„Zielony dąb” - ciekawostka z lasu

Chlorówka najczęściej wybiera na swoje siedlisko martwe drewno dębowe, nadając mu charakterystyczny, zielony kolor. Wśród leśników i miłośników przyrody takie drewno zyskało nawet swoją nazwę – „zielony dąb”. To właśnie ta unikalna cecha sprawia, że chlorówka jest tak ceniona i poszukiwana przez znawców.

Nie tylko piękno, ale i smak

Chlorówka, choć przede wszystkim znana z niezwykłej zdolności do barwienia drewna, to także grzyb jadalny. Ze względu na swój charakterystyczny, anyżowy zapach i specyficzny smak, nie cieszy się co prawda dużą popularnością w kulinariach, ale może stanowić interesujący dodatek do regionalnych potraw. W niektórych krajach wykorzystywana jest również ze względu na swoje aromatyczne właściwości.

Warto jednak pamiętać o zachowaniu ostrożności - grzyby o tak nietypowym zabarwieniu łatwo można pomylić z trującymi gatunkami. Dlatego też, decydując się na poszukiwania chlorówki, należy być wyjątkowo uważnym i najlepiej korzystać z wiedzy i doświadczenia ekspertów.

Oceń ten artykuł 0 0