Orzechy - czy są zdrowe? Sprawdź, co daje wprowadzenie ich do swojej diety

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy orzechy są zdrowe. Odpowiedź jest prosta - tak! Dlaczego wprowadzenie ich do swojej diety pozytywnie wpływa na organizm?

Co daje jedzenie orzechów?

Orzechy to nie tylko pyszna przekąska, ale także skarbnica wartości odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na nasz organizm. Rozmaite odmiany posiadają różne właściwości odżywcze, dlatego w zależności od tego, po które sięgniemy, możemy w taki sposób dostarczać sobie istotnych składników.

Regularne spożywanie orzechów może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Zawierają one: zdrowe tłuszcze, białko, błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji zdrowotnej. Kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w niektórych odmianach orzechów, mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu czy redukcji stanów zapalnych. Odmiana włoska słynie ze świetnego wpływu na mózg – spożywanie tego rodzaju pozytywnie działa na procesy myślowe.

Które orzechy są najzdrowsze?

Najczęściej polecane są: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca oraz orzechy brazylijskie. Włoskie są bogate w kwasy omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Migdały są źródłem witaminy E, która działa jako silny antyoksydant, wspierając zdrowie skóry i układu odpornościowego. Orzechy laskowe dostarczają cennych minerałów takich jak magnez i miedź, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy nerkowca mają wiele białka roślinnego oraz cynku, który jest ważny  dla wzmacniania układu odpornościowego. Natomiast orzechy brazylijskie są jednym z najlepszych źródeł selenu, który ma działanie przeciwutleniające i wspiera zdrowie tarczycy.

fot. Shutterstock

Kto nie powinien jeść orzechów?

Orzechów powinny przede wszystkim unikać osoby, które są na nie uczulone –  jest to całkiem spora grupa. Zignorowanie zaleceń lekarskich może skutkować bardzo niebezpiecznymi konsekwencjami, takimi jak m.in. wstrząs anafilaktyczny. Ci, którzy zmagają się z kamieniami żółciowymi, również powinni być ostrożni. Niektórzy sądzą, że ze względu na swoją kaloryczność, orzechy nie mogą być spożywane podczas diety odchudzającej. Nic bardziej mylnego – zapewniają one uczucie sytości i pomagają spalać kalorie (zwiększają termogenezę). 

fot. Shutterstock

Autor: Klaudia Dzięgiel

Komentarze
Czytaj jeszcze: