Oto najzdrowsze orzechy. Organizm ci podziękuje

Orzechy stanowią świetny element diety. Wiele z nich pozytywnie wpływa na funkcjonowanie różnych obszarów organizmu.

fot. Shutterstock

Orzechy – dlaczego warto po nie sięgać?

Wiele osób z pewnością słyszało o dobroczynnych właściwościach orzechów. Nie są to historie wyssane z palca, bo o ich wspaniałym działaniu na organizm mówią dietetycy i kardiolodzy. Wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami, ograniczają cholesterol, a także wspomagają serce. Rodzajów orzechów jest mnóstwo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być częścią diety jako dodatek do potraw albo jeden z głównych składników np. mussli z jogurtem. A które z nich są najzdrowsze?

Orzechy bogate w antyoksydanty

Antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, tym samym wpływają na spowalnianie procesów starzenia i powstrzymywanie rozwoju chorób. Jeśli chodzi o bogactwo tych właśnie składników, to jednym z liderów jest orzech włoski. Obok niego warto wymienić orzechy brazylijskie, będące źródłem selenu. Osoby, którym zależy na zachowaniu zdrowego wyglądu, powinny zainteresować się migdałami. Te z kolei chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dobrym pomysłem będzie nie tylko włączenie ich do diety, ale i wykorzystanie oleju migdałowego do pielęgnacji skóry.

Orzechy na serce

Jeśli mówimy o orzechach wspomagających serce, na wstępie trzeba wymienić znane już orzechy włoskie, które są bogate w kwasy omega-3. Te obniżają poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko rozwinięcia się chorób sercowo-naczyniowych. Równie świetnym wyborem będą orzechy laskowe. Jako źródło witaminy E, błonnika, magnezu i potasu, mają szereg dobroczynnych właściwości, w tym np. wsparcie naczyń krwionośnych, poprawa profilu lipidowego krwi i zmniejszenie stanów zapalnych.

Orzechy – które wybrać?

Mnogość rodzajów orzechów może sprawić, że nie będziemy wiedzieć, które będą najlepszym wyborem. Oto krótka ściąga z ważnymi właściwościami najpopularniejszych orzechów dostępnych w sklepach:

Pamiętaj, że orzechy mogą być składnikami zdrowej diety, choć nie wszyscy powinni po nie sięgać - jednym z przeciwwskazań jest chociażby alergia. W przypadku chorób zawsze warto konsultować się z lekarzem.

 

Autor: Hubert Drabik

Komentarze
Czytaj jeszcze: