Owoce czy warzywa? Ten produkt może być zagrożeniem dla twoich nerek!

W Polsce uwielbiamy go dodawać do ciast, deserów, a nawet sałatek. Ten składnik, często mylony z owocem, jest nieodłącznym elementem wielu przepisów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że jego nadmierne spożywanie może mieć negatywny wpływ na nasze nerki. Czy wiesz, o jakim produkcie mowa i dlaczego warto ograniczyć jego obecność w diecie?

Fot. Shutterstock/Dolores M. Harvey
Fot. Shutterstock/Dolores M. Harvey

Rabarbar - owoc czy warzywo? 

W naszych kuchniach rabarbar często wykorzystywany jest do przyrządzania deserów. Stanowi dodatek wielu ciast, drożdżówek, a niektórzy jedzą go nawet na surowo z cukrem. I choć stosujemy go podobnie jak owoce, tak naprawdę jest warzywem. Rabarbar jest znany ze swojego charakterystycznego kwaśnego smaku i grubych, czerwonych łodyg, które to właśnie najczęściej lądują w naszych ciastach. Mimo bogatej historii i zastosowań leczniczych kryje w sobie również zagrożenia, szczególnie uważać powinny osoby zmagające się z problemami nerek.

Zaskakująca prawda o rabarbarze. Jak może wpłynąć na twoje zdrowie?

„Rabarbar ma bardzo bogatą historię; zanim zaczęto go spożywać, stosowano go w medycynie. Tysiące lat przed naszą erą jego korzenie były wykorzystywane w medycynie chińskiej” - przypomina ekspert. Chociaż może pochwalić się właściwościami zmniejszającymi obrzęk, leczeniem opryszczki, a nawet pomocą w problemach żołądkowych czy obniżeniu poziomu cholesterolu, to zawarty w nim kwas szczawiowy może być niebezpieczny.

Rabarbar - dlaczego może być niebezpieczny?

Kwas szczawiowy, obecny w rabarbarze, jest substancją, która w nadmiarze może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych. „Większe stężenie tego kwasu w organizmie może powodować tworzenie się kamieni nerkowych. Substancje chemiczne zawarte w rabarbarze mogą również powodować choroby nerek” - ostrzega dietetyk. Dlatego, jeśli masz problemy z nerkami, rabarbar powinien znaleźć się na liście produktów, których lepiej unikać.

Zanim sięgniesz po kolejny kawałek ciasta z rabarbarem, pomyśl o swoich nerkach. Czy warto ryzykować?

Źródło: ireceptar.cz

Oceń ten artykuł 0 0