Składniki:
- 60 g mąki owsianej
- 40 g mąki ryżowej
- 40 g mąki jaglanej
- 40 ml mleka roślinnego lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 150 g orzechów laskowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy oraz nasiona lnu chwilę podgrzałam, dodałam pozostałe składniki (poza orzechami i czekoladą) i wymieszałam. Masę włożyłam na chwilę do lodówki, następnie dodałam posiekane orzechy oraz pokrojoną czekoladę i całość jeszcze raz wymieszałam. Uformowałam ciasteczka i posypałam je szczyptą soli morskiej. Ciasteczka piekłam w 180°C przez około 15 minut.
Autor: Katarzyna Jakubowicz