Składniki:
1 kubek cukru
1 kubek miodu
1/2 kostki margaryny
6 jaj
2 kubki mąki
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
przyprawa do piernika
duża śmietana 18%,
kubek – standardowy rozmiar, mniej więcej o pojemności 240 mililitrów
Sposób przygotowania
Topimy margarynę w garnku, najlepiej średnich rozmiarów, później ubijemy w nim, ciasto. Do roztopionej margaryny dodajemy: cukier, miód i przyprawę do piernika. Następnie wlewamy śmietanę. By uniknąć powstawania grudek, najlepiej dodawać ją po trochu, mieszając w kubku na przykład dwie łyżki śmietany z dwiema łyżkami roztopionej poprzednio margaryny. Masa musi się zagotować. Odstawiamy garnek do wystudzenia. Następnie do schłodzonej zawartości garnka dodajemy żółtka, białka wlewamy do oddzielnej miski. Do garnka z żółtkami dorzucamy mąkę, sodę i cynamon. Miksujemy. Oddzielone białka ubijamy na gęstą pianę. Dodajemy ją do masy z mąką i mieszamy.
Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy zawartość garnka. Ciasto można piec na prostokątnej formie lub dwóch podłużnych. Wkładamy formę do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piernika pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół przez około 1 godziny. W zależności od piekarnika może się okazać, że 50 minut wystarczy.