hity na MAXXa
hity na MAXXa

Pizza narodowym dziedzictwem! Włochy dalej świętują!

Neapolitańska pizza została wpisana na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Are you hungry? Would you fancy some pizza perhaps? What about some pizza from Naples? You should know then that the Art of Neapolitan 'Pizzaiuolo' has been inscribed today on @unesco's Representative List of Intangible Cultural Heritage! So, what is this art about then? The art of the Neapolitan ‘Pizzaiuolo’ is a culinary practice comprising four different phases relating to the preparation of the dough and its baking in a wood-fired oven, involving a rotatory movement by the baker. The element originates in Naples, the capital of the Campania Region, where about 3,000 Pizzaiuoli now live and perform. Pizzaiuoli are a living link for the communities concerned. There are three primary categories of bearers – the Master Pizzaiuolo, the Pizzaiuolo and the baker – as well as the families in Naples who reproduce the art in their own homes. The element fosters social gatherings and intergenerational exchange, and assumes a character of the spectacular, with the Pizzaiuolo at the centre of their ‘bottega’ sharing their art. Every year, the Association of Neapolitan Pizzaiuoli organizes courses focused on the history, instruments and techniques of the art in order to continue to ensure its viability. Technical know-how is also guaranteed in Naples by specific academies, and apprentices can learn the art in their family homes. However, knowledge and skills are primarily transmitted in the ‘bottega’, where young apprentices observe masters at work, learning all the key phases and elements of the craft. #IntangibleHeritage #Italy #Naples #Pizza #Cuisine #ItalianCuisine #ItalianFood #NeapolitanPizzaiuolo #Pizzaiuolo #Campania #Food #Culture #Heritage #LivingHeritage #unite4heritage #UNESCO #Tradition

A post shared by UNESCO (@unesco) on

Decyzja o wpisaniu pizzy z Neapolu, jako dziedzictwa narodowego, została podjęta na obradach organizacji w Korei Południowej. W postanowieniu czytamy: "Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe".

Ta wiadomość szybko obiegła świat i rozpoczęła dni świętowania nie tylko w Neapolu, ale również w całych Włoszech. "Zwycięstwo! Włoska tożsamość enologiczna i kulinarna jest coraz bardziej chroniona na świecie" – przyznał włoski minister rolnictwa - Maurizio Martina.

Oceń ten artykuł 0 0