Pokochasz ten krem z dyni. Sprawdź, jak go zrobić

Sezon na dynię trwa. To idealny moment na przygotowanie pysznego, aromatycznego kremu. Sprawdź przepis Ewy Wachowicz.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Krem z dyni i papryki według Ewy Wachowicz

  • 1 dynia Hokkaido
  • 3 papryki czerwone
  • sól gruboziarnista
  • tymianek
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni

Przepis na krem z dyni według Ewy Wachowicz

Dynię przekrój na pół, wydrąż, pokrój na ósemki. Ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przypraw solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 1 godzinę. Papryki ułóż na drugiej blasze i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu papryki pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, obierz ze skórki. Warzywa przełóż do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzuć czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalej wywarem jarzynowym i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny. Podawaj z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.

Oceń ten artykuł 0 0