Co dziś na obiad? Risotto z dynią i kurczakiem
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 300 g piersi z kurczaka
- 400 g upieczonej dyni hokkaido
- 50 ml białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeże liście szałwii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis na risotto z dynią i kurczakiem według Ani Starmach
Zaczynamy od pokrojenia dyni w kostkę. Później całość przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Warzywa pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach – dynia powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Zabieramy się za kurczaka: kroimy go w paseczki i przysmażamy na polanej oliwą patelni grillowej. Mięso nie musi być całkiem usmażone, bo będzie jeszcze dusiło się z ryżem i warzywami. Następnie siekamy cebulę, smażymy i po chwili dodajemy do niej ryż. Po wymieszaniu wlewamy wino i czekamy, aż odparuje – wtedy dodajemy chochlę bulionu. Kiedy wywar się wchłonie, wlewamy jeszcze jedną chochlę. Powtarzamy aż ryż będzie gotowy i po około 15 minutach wrzucamy kurczaka i dynię. Całość trzymamy około 5 minut. Na moment przed podaniem dodajemy też masło oraz posiekaną szałwię z parmezanem. Smacznego!
Autor: Klaudia Dzięgiel