hity na MAXXa
hity na MAXXa

Pomysł na obiad od Ani Starmach. W roli głównej: dynia

Ania Starmach zawsze ma pomysł na to, co ugotować na obiad. Wśród jej poleceń znalazło się między innymi risotto z dynią i kurczakiem. Jak je przygotować?

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Co dziś na obiad? Risotto z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 400 g upieczonej dyni hokkaido
  • 50 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • świeże liście szałwii
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis na risotto z dynią i kurczakiem według Ani Starmach

Zaczynamy od pokrojenia dyni w kostkę. Później całość przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą i przyprawiamy. Warzywa pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach – dynia powinna być miękka, ale nie może się rozpadać. Zabieramy się za kurczaka: kroimy go w paseczki i przysmażamy na polanej oliwą patelni grillowej. Mięso nie musi być całkiem usmażone, bo będzie jeszcze dusiło się z ryżem i warzywami. Następnie siekamy cebulę, smażymy i po chwili dodajemy do niej ryż. Po wymieszaniu wlewamy wino i czekamy, aż odparuje – wtedy dodajemy chochlę bulionu. Kiedy wywar się wchłonie, wlewamy jeszcze jedną chochlę. Powtarzamy aż ryż będzie gotowy i po około 15 minutach wrzucamy kurczaka i dynię. Całość trzymamy około 5 minut. Na moment przed podaniem dodajemy też masło oraz posiekaną szałwię z parmezanem. Smacznego!

 

Oceń ten artykuł 0 0