Jajowa zupa ze szczawiem - składniki
- włoszczyzna - 250g
- szczaw - 150g
- woda - 1,5l
- mąka - 2-3 łyżki
- masło - 10 g
- mleko - 250ml
- żółtka - 1-2
- sól do smaku
Jajowa zupa ze szczawiem - jak zrobić?
Jajowa zupa ze szczawiem jest idalną alternatywą dla żurków, chrzanówek i barszczyków. To lekka i szybka w przygotowaniu potrawa.
Jeżeli mamy już skompletowane wszystkie składniki - na początek myjemy i obieramy warzywa. Tak przygotowane zalewamy wrzątkiem, dodajemy Na początku obieramy i myjemy warzywa. Następnie zalewamy je wrzącą wodą, dodajemy masło i sól i pozostawiamy do ugotowania. Korzystając z wolnego czasu - myjemy szczaw, odcinamy korzonki i pół porcji miksujemy. Pozostałą część wkładamy do wazy na chwilę przed podaniem zupy na stół.
Zmiksowany szczaw należy ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzamy wywar z włoszczyzny i zalewamy go mlekiem wymieszanym z wodą, by znów pozostawić go na kuchence do zagotowania. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanego szczawu i szczypty soli. Przed podaniem dania starannie mieszamy z roztartym masłem i surowymi żółtkami.
Do zupy możemy dodać pulpeciki, lane ciasto, ziemniaki, grzanki czy - wielkanocnie - jaja na twardo.
Autor: Katarzyna Solecka