Próbowałeś już pączków z ziemniaków? Ten przepis to prawdziwy hit

Kto nie kocha pączków? W okolicach tłustego czwartku pojawia się szczególnie dużo wariacji smakowych tego smakołyku. Wśród niestandardowych przepisów znajduje się ten z użyciem... ziemniaków. Sprawdź przepis Ewy Wachowicz.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Pączki z ziemniaków. Przepis Ewy Wachowicz

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • olej do smażenia

Przepis Ewy Wachowicz na pączki z ziemniaków

Ziemniaki gotujemy, kiedy będą jeszcze ciepłe mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich drożdże, cukier, przesianą mąkę i jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej) i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Dłonie nacieramy olejem. Odrywamy po kawałku ciasta i robimy pączki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Wyrośnięte pączki smażymy z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Po wystudzeniu można je posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0