Prosty sposób na odchudzanie, odporność i zdrowie? Wprowadź ten napój do swojej diety!

Maślanka - tania, smaczna i wartościowa. Mimo że jest "tylko" tzw. produktem ubocznym w procesie wytwarzania masła, nie możemy zapominać o tym, że jest niezwykle wartościowa. Wspomaga odporność, odchudzanie i ma dobry wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu.

Maślanka. Sposób na odchudzanie

Napój ten należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. Jednocześnie na długo utrzymuje uczucie sytości. Z tego powodu polecany jest osobom na diecie. Na dodatek ten wyrób mleczny jest bezpieczny dla diabetyków i osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ale to nie jedyne jego zalety. Maślanka to naturalny probiotyk, przywracający dobrą florę bakteryjną m.in. po antybiotykoterapii.

Wspomaga też organizm

Dzięki sporej ilości witaminy B12 zapobiega anemii i chroni przed negatywnymi skutkami stresu.

Szklanka tego mlecznego napoju zaspokaja również jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na wapń i chroni przed osteoporozą.

Maślanka. Sposób na odporność

Zawiera m.in. mnóstwo wapnia i pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej. Sprzyjają one rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, które z kolei poprawiają odporność, regulują rytm wypróżnień oraz regenerują nabłonek jelit. A to zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Niedroga maślanka (ok. 3 zł za 1 litr) może nam służyć jako orzeźwiający napój lub jako baza do odżywczych koktajli owocowo-warzywnych.

Źródło: Interia.pl

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze