Maślanka. Sposób na odchudzanie
Napój ten należy do najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. Jednocześnie na długo utrzymuje uczucie sytości. Z tego powodu polecany jest osobom na diecie. Na dodatek ten wyrób mleczny jest bezpieczny dla diabetyków i osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ale to nie jedyne jego zalety. Maślanka to naturalny probiotyk, przywracający dobrą florę bakteryjną m.in. po antybiotykoterapii.
Wspomaga też organizm
- przy osłabionej odporności,
- kłopotach z trawieniem,
- zgadze.
Dzięki sporej ilości witaminy B12 zapobiega anemii i chroni przed negatywnymi skutkami stresu.
Szklanka tego mlecznego napoju zaspokaja również jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na wapń i chroni przed osteoporozą.
Maślanka. Sposób na odporność
Zawiera m.in. mnóstwo wapnia i pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej. Sprzyjają one rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, które z kolei poprawiają odporność, regulują rytm wypróżnień oraz regenerują nabłonek jelit. A to zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Niedroga maślanka (ok. 3 zł za 1 litr) może nam służyć jako orzeźwiający napój lub jako baza do odżywczych koktajli owocowo-warzywnych.
Źródło: Interia.pl
Autor: Katarzyna Solecka