Domowe peelingi
Peeling z produktów, które znajdziemy w kuchni, to doskonały sposób na usunięcie martwego naskórka, poprawę kondycji skóry i odprężenie. Pamiętajmy jednak, że po tym zabiegu należy odpowiednio nawilżyć twarz. Jakie są najprostsze przepisy na domowy peeling? Polecamy kawowy, owsiany i cukrowy. Przygotujesz go błyskawicznie!
Peeling z kawy
Składniki na peeling z kawy:
- 4 łyżki fusów z kawy
- 1 jajko
Kawowe fusy mieszamy z białkiem jednego jajka. Gotową miksturę nakładamy na twarz, masujemy skórę energicznie, ale delikatnie. Po trzech minutach zmywamy peeling letnią wodą.
Peeling z płatków owsianych
Składniki na peeling z płatków owsianych:
- 4 łyżek płatków owsianych(zmielonych)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 8 łyżek ciepłej wody
Płatki zalewamy ciepłą wodą, a następnie czekamy, aż napęcznieją. Następnie do miseczki dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy. Gotową masę nakładamy na twarz i delikatnie masujemy okrężnymi ruchami. Po 5 minutach zmywamy ciepłą wodą.
Peeling z brązowego cukru
Składniki na peeling z brązowego cukru:
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 5 łyżeczek oliwy z oliwek
Składniki mieszamy i nakładamy na zwilżoną twarz. Masujemy delikatnie – by nie podrażnić skóry, po dwóch minutach zmywamy ciepłą wodą.
Autor: Katarzyna Solecka