Przepis na czekoladowe jajka wielkanocne - sprawdź, jak je wykonać!

Bez wątpienia jednym z ważniejszych symboli Wielkanocy jest jajko, stąd też nie może go zabraknąć na świątecznym stole. A gdyby tak przygotować jajko z... czekolady? To bardzo proste! Sprawdźcie nasz przepis!

Czekoladowe jajka wielkanocne – jak je wykonać?

Nie ma Wielkanocy bez… jajek! Wiele osób wprost nie wyobraża sobie tych radosnych świąt bez tego składnika, które zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na wielkanocnym stole. Obok ich standardowych wersji istnieje również wiele możliwości przygotowania jajek z… czekolady, a ich wykonanie jest bardzo proste.

Składniki

– 0,25 szklanki masła orzechowego

– 0, 25 szklanki migdałów

– 0, 25 szklanki orzechów nerkowca

– garść daktyli

– kilka kropel aromatu waniliowego

– tabliczka gorzkiej czekolady

– 0,5 łyżeczki oleju kokosowego

– cynamon do smaku

Sposób przygotowania

Migdały i nerkowce kruszymy na bardzo drobne części lub (jeżeli jest taka możliwość) miksujemy w młynku elektrycznym, a następnie przesypujemy je do naczynia blendera. Dodajemy daktyle, wanilię oraz szczyptę cynamonu. Miksujemy wszystko na jednolitą masę i wkładamy ją do lodówki na ok. 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy masę, formujemy z niej niewielkie jajeczka i znów odstawiamy do lodówki. Następnie w rondelku topimy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Jajka kładziemy na widelec i powoli zanurzamy je w czekoladowej masie. Na koniec przekładamy je na naczynie wyłożone papierem do pieczenia i odkładamy. Wielkanocne jajeczka będą gotowe wówczas, gdy polewa całkowicie stwardnieje – wówczas śmiało można je położyć na wielkanocny stół. Smacznego!

 

Autor: Sabina Obajtek

Komentarze
Czytaj jeszcze: