Jak zrobić makowiec? Co należy przygotować? Jakie składniki są potrzebne? Sprawdź prosty przepis na świąteczny makowiec od Ewy Wachowicz!
Czy istnieje przepis na makowiec, który zawsze się udaje? To pytanie, które w okresie przedświątecznym coraz częściej pada z wielu ust. Zarówno w babcinych zeszytach, jak i w Internecie można znaleźć wiele odpowiedzi na to, jak zrobić wspomniany wypiek w kilku prostych krokach. Swoim przepisem na makowiec podzieliła się również znana ze swojej miłości do kuchni Ewa Wachowicz.
Składniki na makowiec od Ewy Wachowicz
- 400 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Składniki na masę makową
- 500 g maku
- ½ l mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynków z koniaku
Przygotowanie makowca
- Mąkę przesiać i wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, wszystko rozetrzeć, by następnie wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową).
- Całość połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na ½ godziny. Po tym czasie należy go przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
- Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
- Po upieczeniu makowce polukrować, wykorzystując do tego sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem.
Sprawdź też inne przepisy!
Autor: Sabina Obajtek