Świąteczne kapuśniaczki
Kapuśniaczki to pyszna przekąska, którą możemy przygotować na świąteczny stół. Kapuśniaczki możemy jeść solo, ale mogą być też smacznym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu. Są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło, a ich przygotowanie nie jest trudne. Sprawdź przepis na kapuśniaczki według Ani Starmach.
Przepis na kapuśniaczki według Ani Starmach
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 80 g pieczarek
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 l wody
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5-3 godzin. Grzyby zalewamy wodą, moczymy je przez co najmniej 2 godziny. Odcedzamy, zalewamy niewielką ilością świeżej wody i gotujemy przez około godzinę. Po ugotowaniu kapustę oraz grzyby odcedzamy, grzyby drobno kroimy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy, przysmażamy na oleju, a gdy puszczą sok, dodajemy do nich kapustę i grzyby. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy wzdłuż krótszej krawędzi na 3 równe części. Na środku każdej z nich na całej jej długości rozkładamy farsz z kapusty i grzybów, ale zostawiamy po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
Ciasto zwijamy w rulon, w miejscu sklejenia smarujemy je roztrzepanym jajkiem i mocno dociskamy. Rulon kroimy na małe kapuśniaczki. Z jednego rulonu powinno nam wyjść 3 lub 4 kapuśniaczki. Układamy je na blasze sklejeniem do dołu. Kapuśniaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.