hity na MAXXa
hity na MAXXa

Przepyszne i proste ciasto z jagodami. Przepis Ani Starmach

Masz ochotę na deser? Świetnym pomysłem będzie zrobienie ciasta z jagodami. Akurat trwa na nie sezon, dlatego nie będziesz miał problemu, aby je kupić. Skorzystaj z tego przepisu Ani Starmach.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ciasto z jagodami. Przepis Ani Starmach

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 300 g jagód
  • 200 g konfitury malinowej

Beza

  • 120 g cukru
  • 4 białka

Przepis na ciasto z jagodami według Ani Starmach

Składniki na ciasto mieszamy. Dzielimy je na dwie części: 1/3 oraz 2/3. Mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki, a większy do lodówki. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Formę o wymiarach 20x30 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 10 minut w 170 stopniach Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, smarujemy konfiturą i posypujemy jagodami. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Pianę wykładamy na owoce. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim pianę. Ciasto z jagodami pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Domowe jagodzianki według przepisu Ewy Wachowicz
Sezon na jagody właśnie się zaczął, a to oznacza jedno - czas na domowe jagodzianki! Ewa Wachowicz, znana z przepisów łączących tradycję z nowoczesnością, podzieliła się swoim sposobem na przygotowanie tych drożdżowych pyszności....

Oceń ten artykuł 13 4

Ogólna ocena Przepyszne i proste ciasto z jagodami. Przepis Ani Starmach to: 76% / 100%, uzyskana z: 17 głosów.