hity na MAXXa
hity na MAXXa

Pyszny, domowy i bez konserwatów. Ten barszcz z uszkami będziesz robił już co roku [PRZEPIS ANI STARMACH]

Barszcz z uszkami to jedna z potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Najlepszy jest ten domowy, bez konserwantów, Jak go zrobić? Najlepszy przepis na barszcz czerwony z uszkami zdradziła Ania Starmach.

Przepis na barszcz czerwony z uszkami. Te składniki dodaje Ania Starmach

Barszcz:

  • 5 l wody
  • 4 korzenie pietruszki
  • 6 marchewek
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 4 kg buraków
  • 20 g suszonych grzybów
  • 150 ml wody do namoczenia grzybów
  • 2 l domowego zakwasu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szczypta majeranku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis na uszka z grzybami. Tak robi je Ania Starmach

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)

Farsz:

  • 120 g suszonych prawdziwków
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • miąższ z jednej bułki kajzerki
  • sól, pieprz

Przepis na barszcz czerwony z grzybami. Ania Starmach zdradziła swój przepis na wigilijne danie

Barszcz:

  1. Grzyby przekładamy do małego rondelka i zalewamy 150 ml wody. Po 30 minutach stawiamy je na gazie i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez 40 minut.
  2. Wodę z gotowanych grzybów zachowujemy. Grzyby siekamy.
  3. Obieramy 2 cebule, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
  4. Buraki, seler, pietruszkę, marchew i pora obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Starte warzywa przekładamy do dużego garnka, dodajemy podsmażoną cebulę, wodę, liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Doprowadzamy barszcz do wrzenia, a potem gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  7. Barszcz przelewamy przez sitko. Warzywa możemy wyłowić też łyżką cedzakową.
  8. Do barszczu wlewamy zakwas i wodę z grzybów. Dodajemy grzyby, rozgnieciony czosnek, cukier, sok z cytryny i majeranek.
  9. Barszcz ponownie stawiamy na gazie i zagotowujemy. Wyjmujemy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Uszka (z podanych proporcji wychodzi około 120 sztuk)

Farsz:

  1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 2-3 godziny.
  2. Grzyby z wodą przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż grzyby będą miękkie (około 45 minut)
  3. Cebulę obieramy, siekamy i przysmażamy na maśle. Przekładamy do miski.
  4. Grzyby odcedzamy, ale wodę zachowujemy. Grzyby do uszek bardzo drobno kroimy. Przekładamy do miski z cebulą.
  5. Miąższ z kajzerki moczymy w wodzie po grzybach. Dodajemy do pokrojonych grzybów.
  6. Farsz mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, powoli dodajemy ciepłą wodę. Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na uszka powinno być dość miękkie.
  2. Gotowe ciasto przekładamy na talerzyk i przykrywamy miską. Powinno tak odpoczywać przez 30 minut.
  3. Odkrawamy kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy w nim małe kółka.
  4. Na środku każdego kółka nakładamy małą ilość farszu z grzybów. Zlepiamy brzegi, a następnie końce.
  5. Uszka partiami wrzucamy do wrzątku i gotujemy 1-2 minuty.
  6. Uszka można zamrozić lub przechowywać 3-4 dni w lodówce. Smacznego!
Oceń ten artykuł 0 0