Omlet to danie z jajek. Jest świetnym pomysłem na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne i skomplikowane. Możesz użyć dowolnych dodatków i w ten sposób tworzyć wersję na słodko, wytrawną lub słoną. Jeśli masz ochotę na omlet na słodko, mamy dla Ciebie świetną recepturę. Swoim przepisem na puszysty omlet na słodko podzieliła się Ania Starmach.
fot. Shutterstock
Przepis na omlet według Ani Starmach
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem oraz mąką za pomocą trzepaczki. Białka natomiast ubijamy mikserem na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy je z masą z żółtek. Na patelni rozpuszczamy masło. Kiedy patelnia jest już rozgrzana, wlewamy na nią masę i smażymy na bardzo małym ogniu. Po około 4 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy około 2 minuty. Usmażony omlet przekładamy na talerz, dodajemy serek i powidła, a potem składamy na pół. Najlepiej zjeść go od razu, aby nie stracił swojej puszystości.
Autor: Anna Helit