Pyszny sernik pistacjowy prosto od Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak go zrobić!

Masz ochotę na coś słodkiego z dodatkiem pistacji? Ewa Wachowicz zdradza, jak przygotować pyszny sernik!

Fot. Shutterstock

Sernik pistacjowy, składniki

Spód:

Krem pistacjowy:

Masa serowa

Do dekoracji:

Jak zrobić sernik z pistacjami? Przepis Ewy Wachowicz

Ciasteczka miksujemy na „piasek”, dodajemy roztopione masło i jeszcze raz miksujemy. Przekładamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm) i ubijamy  tłuczkiem. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

W tym czasie zabieramy się za masę. Ser wrzucamy do miksera. Wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione i przestudzone masło oraz śmietanę. Miksujemy. Dokładamy pastę pistacjową, zostawiając odrobinę do dekoracji. Wsypujemy budyń, perfumujemy skórką z limonki i miksujemy, po czym wykładamy na ciasteczkowy spód.

Wszystko pieczemy przez 15 minut w temp. 170 stopni (z funkcją pary lub nad blachą z wodą). Później zmniejszamy temp. do 130 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Po wystudzeniu dekorujemy kremem z mascarpone i pistacji (serek wystarczy zmiksować z cukrem i pastą pistacjową). Całość możemy posypać posiekanymi pistacjami oraz plasterkami limonki.

Autor: Klaudia Dzięgiel

Komentarze
Czytaj jeszcze: